Pratik Toz Alma

Belki de çoğumuz ev temizliğini öğrenmeye toz almakla başladık. Annelerimiz elimize eski bir bez tutuşturup odanın tozunu almamızı istedi. Üstelik bu çok da eğlenceliydi. Okuldaki kara tahtayı siler gibi eşyaların tozunu siliyorduk. Toz almak aslında çok karmaşık bir iş değildir. Yine de tozu havalandırarak bir yerden kalkıp başka bir yere konmasına neden olmaktan çok daha fazla özen ister.

Eğer evinizi boyalı ahşap mobilyayla döşerseniz tozun parlak, cilalı yüzeylerdeki kadar çok göze batmadığını görürsünüz. Bu çok işe yarar. Ancak yine de bir yerlerin ve bir şeylerin üstü tozlanıyor, yani tozdan tümüyle kurtulmak mümkün değil.

Toz Almak için Ne Kullanılır?

• Pamuklu toz bezi
• Toz püskülü
• Toz spreyi
• Fırça
• Mobilya cilası
• Diş fırçası

Toz alırken üst taraflardan aşağıya doğru toz almalısınız çünkü tozlar aşağıya dökülür. Önce örümcekler için tavandan başlayın. Bir köşeyi iyice silip temizledikten sonra sırayla diğer alanlara geçin. Bütün odanın tozunu aldıktan sonra dönüp mobilyaları cilalamaya başlayın.

Toz almak için tüylü ya da şerif kumaşlı püskül kullanırken bileğinizi hızla hareket ettirirseniz tozları sağa sola savurup bir yerden başka yere konmalarına yol açarsınız. Oysa amacınız tozların döşemeye inmesini sağlamak ve sonra bunları da elektrik süpürgesiyle temizlemek olmalıdır. Bu yüzden püskül kullanırken arada sırada yere doğru silkelemeniz gerekir.

Pratik Toz Alma

1. Örümcek ağlarını temizleyin.
2. Mobilyaların üstündeki parmak izlerini ve lekeleri toz spreyi ile ya da ıslak bezle silin. Sonra sıkıca kurulayın.
3. Ayna ve resim çerçevelerinin tozunu alın, çerçevelerde özellikle de tozun biriktiği üst ve alt kenarlara dikkat edin.
4. Duvarlardaki parmak izi ve lekeleri temizleyin.
5. Masa üstlerini, çevresini ve altını silin. Her hafta cila yapmanız gerekmez. Masa örtülerini kaldırıp silkeleyin. Gerekenleri yıkayın.
6. Masa üstlerini, çevresini ve altını silin. Ya hepsini kaldırın, teker teker silerek yerleştirin ya da etraflarından toz alın. Bibloları iki elinizi kullanarak yerinden kaldırın, masa üstünden itmeyin.
7. Koltuk ve kanepeler için püskül kullanın.
8. Bitki yapraklarının tozunu da püskülle alıp kuruyan yaprakları kopartın.
9. Pencere pervazlarının ve çerçevelerin de tozunu alın.
10. Telefonu silin.
11. Kitaplık raflarındaki kitapların tozunu bir bezle alın. Yılda bir iki kez de kitaplığı tümüyle boşaltıp silip yeniden yerleştirirseniz kitaplarınızın da ömrü artar.

Toz Alırken Unutulmaması Gerekenler

• Pencere pervazları
• Elektrik priz ve düğmeleri
• Masaların altları, ayakları
• Stor, güneşlik ve jaluziler
• Süpürgelikler
• Sandalyelerin arkaları ve altları
• Bilgisayar

Toz Alma Suyuna Ne Konur?

Toz alma suyuna “su” koyun. Çıkarılması zorlu lekeler yoksa başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Suya hiçbir şey karıştırmayın, sadece temiz suyunuzun olması yeterli. Birçok alanın tozunu almak için toz alma suyuna bir şey koymanız gerekmeyecektir. Genellikle bez ve sudan başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Yine de içiniz rahat etmiyorsa toz alma suyuna birkaç damla şampuan damlatabilirsiniz. Bu yöntem evinizin güzel kokmasını da sağlayacaktır. 

Bitkilerin Tozunu Alın

Salonunuzda kauçuk saksısı varsa o iri, parlak yaprakların nasıl tozlandığını iyi bilirsiniz. Nemli bir bezle haftada bir kez yaprakları silmeniz yeterli olur. Nemli bez yerine sıvı yağ sürmeyi yeğleyenler de var ama biz önermiyoruz.
Bitkinizi özellikle bahar yağmurlarında balkona ya da bahçeye çıkartıp yağmur suyuyla beslenmesini ve temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Zaman zaman da banyoda duşun altında sulayıp yapraklarını yıkayın. Eğer bitkiniz buna elvermeyecek kadar büyümüşse o zaman ya yeni bir bitki alın ya da salonunuzda ağaç yetiştirmek istiyorsanız yapraklarının tozuna katlanın.

You May Also Like

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir